Dementie

Ook met dementie kunt u meedoen in de Etten-Leurse samenleving! Vrijwilligers en lokale organisaties zetten zich in om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen.

Het Alzheimer Café
Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor zowel mensen met dementie, hun partner, familie, mantelzorgers, hulpverleners als andere belangstellenden. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten van het Alzheimer Café krijgt u meer informatie over dementie, kunt u uw vragen stellen aan deskundigen en kunt u lotgenoten ontmoeten. Ieder Alzheimer Café staat één thema centraal. Het Alzheimer café vind plaats in Het Warm hart van Kloostergaard, Bisschopsmolenstraat 272 in Etten-Leur. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. U bent welkom vanaf 19.00 uur. Meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl/regios. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan Marion van Oerle. E-mail: mvanoerle@outlook.com of 06 – 200 53 165.

Dementheek
De Dementheek is een informatiepunt in de bibliotheek bij De Nobelaer waar materialen en informatie te vinden zijn voor én over mensen met dementie. Deze speciale collectie bestaat uit informatieve boeken, romans, prentenboeken en folders. Kijk voor meer informatie op www.denobelaer.nl/bibliotheek/dementheek. Locatie Bibliotheek: Parklaan 2 in Etten-Leur. Openingstijden Bibliotheek: Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 13.30 uur.

DemenTalent
Bij DemenTalent word gekeken naar de mogelijkheden en talenten van mensen met geheugenproblematiek en/of dementie. Elke persoon is anders en heeft zijn of haar eigen voorkeuren en wensen. Vanuit talenten en interesses wordt gezocht naar een vrijwilligersfunctie of activiteit om aan deel te nemen. De nadruk ligt hierbij op wat iemand met dementie zelf nog wil en kan, en niet op wat er niet meer kan. Wilt u meer weten over DemenTalent neem dan contact op met:
Linda Deckers van Surplus, 06 – 421 57 178 of e-mail naar linda.deckers@surplus.nl
Lita Kalle van Surplus, 06 – 53129470 of e-mail naar lita.kalle@surplus.nl

Ontmoetingsgroep voor mensen met beginnende dementie
In Etten-Leur is een ontmoetingsgroep waar mensen met beginnende dementie elkaar ontmoeten. Een groep met lotgenoten die van elkaar begrijpen wat ze meemaken, kunnen leren van elkaar met een lach en een traan. Laagdrempelig en vrijblijvend. Iedere eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 11.30 uur bij het Steunpunt Zorg voor een Ander, Valpoort 153 in Etten-Leur. Voor meer informatie en aanmelden neem contact op met: Linda Deckers van Surplus, 06 – 421 57 178 of via e-mail: linda.deckers@surplus.nl

Inlooppunt dementie Etten-Leur
Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Dit kan vragen met zich meebrengen.
In Etten-Leur kun je met deze vragen terecht bij het inlooppunt dementie. Mensen met en zonder dementie kunnen hier binnen lopen als ze informatie zoeken op het gebied van dementie in Etten-Leur.
De aanwezige casemanager dementie en sociaal werker helpen mensen zo goed mogelijk op weg met vragen rondom zorg en welzijn m.b.t. dementie. Naast informatie bieden ze ook een luisterend oor en kunnen ze advies geven.
 

Het inlooppunt is te vinden bij het Steunpunt mantelzorg aan de Valpoort 153 in Etten-Leur.
Iedere eerste dinsdag van de maand van 14.00uur tot 16.00uur 

*Bij het inlooppunt is er de mogelijkheid om via een VR-Bril te ervaren hoe het is om beginnende dementie te hebben.

VR Bril 

Etten-Leur werkt aan een dementievriendelijke samenleving. Bewustwording is daarom erg belangrijk. We willen iedereen
meenemen in het verhaal van dementie. Wat is dementie? Waar kan je terecht voor hulp? Maar ook; wat kan jij doen voor iemand met
dementie? Daarom gaan we aan de slag met het VR-brillen project.

Zet een VR-bril op en ervaar hoe het is om (beginnende) dementie te hebben. Vind actuele tijden en locaties van de open
inloop op de website ‘Etten-Leur maken we samen’. Meer informatie is te vinden onder de button ‘Sociaal Etten Leur’.
Klik door naar ‘Dementievriendelijke gemeente’. Hier vindt u meer informatie over de VR-brillen.

Wilt u een afspraak voor een groep maken? We komen in overleg langs bij ondernemers, verenigingen, scholen en
andere organisaties. Neem dan contact op via mantelzorg.etten-leur@surplus.nl

De Achtertuin
De Achtertuin is een mooi aangelegde tuin in het buitengebied van Etten-Leur. In deze tuin kunnen mensen die om wat voor reden dan ook met een beperking door het leven gaan op bezoek komen. Al wandelend door de achtertuin ervaart u de landelijke rust en kunt u genieten van alles wat groeit, bloeit en leeft in de tuin. Neem plaats bij het Maria- of Boeddhabeeld, droom lekker weg bij de vijver of geniet van een drankje bij één van de picknicktafels of koffietafel. De Achtertuin is de plek om even weg te zijn zowel voor mensen met dementie als voor hun mantelzorgers. De tuin is laagdrempelig en kleinschalig. Openingstijden van 1 mei tot en met 15 oktober vrije inloop: Elke dinsdag 13.30 tot 16.00 uur. Andere dagen/tijden: alleen op afspraak (gehele jaar).
Voor meer informatie over bezoekmogelijkheden en contact kijk op: https://de-achtertuin.info

Dagbesteding Avoord
Avoord heeft verschillende dagbesteding locaties in Etten-Leur voor 55+ bezoekers. U kunt hier terecht als u geheugenproblemen of lichamelijke problemen heeft. Ook wanneer u eenzaam bent of het moeilijk vindt om uw dag in te vullen, bent u welkom bij de dagopvang. De professionele begeleiding biedt ondersteuning in het begeleiden van cliënten op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied.
Locatie Kloostergaard: Bisschopsmolenstraat 274, Bisschopsmolenstraat 276 in Etten-Leur. Openingstijden: De Passage en De molen: maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 16.30 uur
Locatie Het Anbarg: Nassaulaan 1 in Etten-Leur Openingstijden: De Koer: maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 16.30 uur
Meer informatie: Cliëntenservicebureau: csb@avoord.nl 076 – 532 5885. Voor deelname is een indicatie nodig, aanvragen kan via het Wmo loket 076-5024025 of elz@etten-leur.nl

Huiskamer De Linde
Huiskamer De Linde in de gemeente Etten-Leur is er voor inwoners die zelfstandig wonen, even weg willen zijn van huis, zich eenzaam voelen of gewoon gezellig willen kletsen met andere mensen. De huiskamer is gericht op ontmoeting en samen zijn. Iedereen is van harte welkom in Huiskamer De Linde aan de Wipakker 16. De Huiskamer is vijf dagen in
de week geopend van 9.30 tot 15.30 uur. Er is plaats voor zo’n 10 tot 12 mensen die een hele dag, of incidenteel een deel van de dag, willen verblijven. Tussen de middag is er de mogelijkheid om samen van een vers gemaakte, warme maaltijd te genieten. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar huiskamer.ettenleur@surplus.nl of bel naar 06 – 103 102 61.

De creatieve werkplaats
De creatieve werkplaats is een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Lokale kunstenaars bieden telkens vier workshops aan. Het gaat om creatieve activiteiten zoals schilderen, tekenen, mozaïeken, kleien enzovoorts. Om de week op maandag van 13.30 tot 15.30 uur. Locatie is het wijkgebouw Ut Praotuis, Achter de Molen 17 in Etten-Leur. Meer informatie? linda.deckers@surplus.nl of 06 – 421 57 178.

Aangepast sporten/bewegen
Bewegen is niet alleen leuk om te doen, het houdt ook de hersenen actief. In Etten-Leur zijn er diverse mogelijkheden voor aangepast sporten/bewegen zoals:
Zwemmen: Twee keer in de maand op donderdag is er de mogelijkheid om te zwemmen met een verzorgende in zwembad De Banakker. Samen met Curio studenten verzorging kunt u bewegen in het water en zij kunnen u ondersteunen bij het omkleden. De les is van 11.00 tot 11.45 uur en u wordt verzocht 15 minuten van te voren aanwezig te zijn. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met zwembad De Banakker, Parklaan 12 in Etten-Leur, 076 –501 37 72, Email: debanakker@sportfondsen.nl

Fitroute
Op donderdag van 10.45 uur tot 11.30 uur staat de buurtsportcoach klaar om samen met u te bewegen. Of u informatie te geven over de beweegmogelijkheden in Etten-Leur. U heeft de mogelijkheid om de Fitroute te lopen of te bewegen in de Fittuin. Verzamelen om 10.45 uur op het terras van Het Warm Hart van Avoord Locatie Kloostergaard. Iedere Fitroute begint met een gezamenlijke warming up. Niet in de maand augustus en de schoolvakanties. Wilt u graag in beweging blijven en kijken hoe en waar dit mogelijk is? Neem dan contact op met de buurtsportcoach via buurtsportcoachetten-leur@ssnb.nl

Project-en werkgroepen dementie vriendelijke gemeente Etten-leur
In Etten-Leur werken diverse werkgroepen aan een dementievriendelijke gemeente. Dit doen zij onder begeleiding van een overkoepelende projectgroep. Deze werkgroepen, bestaande uit vrijwilligers, mantelzorgers en lokale organisaties in Etten-Leur werken aan samenwerking, preventie en bewustwording en het organiseren van activiteiten. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Vera van Rooij, gemeente Etten-Leur: vera.vanrooij@etten-leur.nl Organiseert u of kent u activiteiten die niet in dit overzicht staan? Laat het weten via vera.vanrooij@etten-leur.nl of linda.deckers@surplus.nl. Dan vullen wij dit overzicht aan.

Dementiezorg.nl
De gemeente Etten-Leur is ook betrokken bij het Dementienetwerk Breda e.o. Dit is een samenwerkingsverband dat in de regio noordwest Brabant achter de schermen werkt aan verbetering van de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Kijk voor meer informatie over dementiezorg in deze regio op www.dementiezorg.nl

Gemeente Etten-Leur
Voor meer informatie over het project Dementievriendelijke gemeente Etten-Leur kijkt u op www.etten-leur.nl. Of neem contact op met Vera van Rooij. Email: vera.vanrooij@etten-leur.nl of telefonisch: 14076.

Alzheimer Nederland afdeling Breda e.o.
06-224 56 464 Email breda@alzheimer-nederland.nl

Casemanagers dementie Etten-leur
Claudia Verschuren       06 – 832 51 406           c.verschuren@avoord.nl
Maike Benders                06 – 126 96 329           m.benders@avoord.nl
Conny de Gouw              06 – 573 55 121              c.de.gouw@avoord.nl
Desire Jansen                 06-33003161                 d.jansen@avoord.nl
Mariëlle van de Wiel     06 – 203 62 145            marielle.vandewiel@surplus.nl
Leonie Moonen              06 200 471 84               leonie.knibbeler@surplus.nl

 

Ga naar de inhoud